Na konci motorkářské sezóny je třeba zazimovat Váš stroj

663_02.jpg - PSí Hubík
Listopad je tu, a s ním i konec motorkářské sezóny. Hlavní předpoklad, jak udržet stroj v perfektním stavu, je správné zazimování. Odstavit motorku do garáže „jen tak“ se po zimě nemusí vyplatit. Pamatujte nejen na správné ošetření motorky, ale také na vhodné ošetření a uschování Vašeho moto oblečení.


Omytí a promazání stroje

Motocykl důkladně umyjte a nechte uschnout. Následně jej vyčistěte adekvátními čisticími prostředky a vyleštěte, na některé části je potřeba použít technický benzín. Dalším krokem je kontrola řetězu, je potřeba jej očistit přípravkem na to určeným a namazat. Pohyblivé části je dobré také promazat.

Dobití baterky

Před zazimováním je nutné velkou pozornost věnovat akumulátoru. Pokud motocykl zazimováváte v garáži, kde není předpoklad, že teplota klesne pod bod mrazu, není třeba vyndávat akumulátor. Pokud ale zazimováváte v místnosti, kde je vlhko a zima (pod 10 °C), vyjměte baterku a občas ji dobijte (ideálně jednou za měsíc až dva měsíce). 

Benzín v nádrži

Nezávisle na modelu či stáří motorky ji nechte uloženou přes zimu s plnou nádrží benzínu. Vzdušnost v nádrži může způsobit povrchovou korozi. Olej je vhodné vyměnit, a pokud vlastníte motocykl s vodou chlazeným motorem, ověřte si, že kapalina nezamrzne. 

Pneumatiky

Aby se pneumatikynedeformovaly, bylo by ideálním opatřením mít během zimního období motorku ve vzduchu - na hlavním stojanu, případně na moto-zvedácích. Pokud to ale není možné, lze pneumatiky prostě trochu přehustit a občas s motorkou popojet. Na závěr přes motocykl přehoďte prodyšný přehoz. 

Údržba moto oblečení

Nezapomínejte také na údržbu kombinéz či dalších oděvů a příslušenství pro jízdu na motocyklu. Textilní oděvy by se měly vyčistit a naimpregnovat, helmy pak rozebrat a všechny součásti zvlášť vyčistit.

 

Tip
Nejste si jisti, jak správně ošetřit Vaše moto oblečení? Přečtěte si náš soubor rad, jak na to, v článku o údržbě moto oblečení, zejména kombinéz.